
Historiken om Bratteggens fritidsby
Bratteggens fritidsby ligger strax söder om byn Bratteggen och planerades och byggdes under mitten och slutet av 1970-talet. Lokala markägare bidrog med delar av sina ägor på sluttningen söder om Rislägdsbäcken. Åreområdet upplevde en uppgång inte minst med andels-lägenheter och andels-hus, men det var nu i avtagande.
Fritidsbyn uppfördes i två etapper och kommunen var med och ställde krav på vad byn måste innehålla. En fiske- och husvagns-camp uppfördes intill vägen till Kall, med servicehus innehållande toaletter, duschar och kiosk. Kiosken servade campinggäster och sålde lite mejerivaror, tidningar och godis. Kommunen krävde även att fritidsbyn skulle innehålla en liftbacke med lifthus. I kiosken hämtades liftnyckeln och sedan var det fri åkning på varierande underlag. Nya lagar och regler gällande övervakning av liften gjorde att styrelsen blev skadeansvarig, varvid liften stängdes. Släpliften såldes och finns idag i Husåbackarna. I området fanns även en båtbrygga, en tennisbana och en fotbollsplan.
Ruschen i Åre var som sagt i avtagande. Några av de som tidigt köpt tomter genomförde byggandet av fritidshus andra avvaktade som tomtägare. En husleverantör från staden Ii, som ligger i norra Finland, passade på att uppföra ett visningshus i timmer på tomt nr 1, som det då benämndes (mitt emot sophuset). Där ägde också något av de första föreningsstämmorna rum.
Redan från början engagerades lokala entreprenörer till byggande och service i området. En släkting till vår närmaste granne i norr, i byn Rislägden, skötte tex om snöplogningen mm de första åren. Finnbyggen Rollfelt & Co AB var exploatör för fritidsbyn och AB Skånska cementgjuterier (Skanska) var entreprenör. Efter en tid tvingades Skanska att överta alla osålda tomter varvid de också hade en stående plats i styrelsen. Ett samarbete som kändes bra för föreningen.